Hoe kun je zelfvertrouwen opbouwen?

Wil je je zelfvertrouwen opbouwen dan zul je echt zelf aan de slag moeten. Zelfvertrouwen komt namelijk niet automatisch. Als je niets doet zal er niets veranderen. Sterker nog in de meeste gevallen zal je zelfvertrouwen afnemen doordat je niets doen om het te versterken.

  • “Als je doet wat je altijd doet, zul je krijgen wat je altijd krijgt.”

Je zelfvertrouwen wordt niet opgebouwd door alleen maar artikelen te lezen op internet of in boeken. Je zult alles wat je gelezen hebt in de praktijk moeten testen. Als je de tips in praktijk brengt en het levert goede resultaten op zullen je hersenen elke keer dat je het doet weer merken dat je het kunt. Na verloop van tijd gaan de hersenen ‘geloven’ dat je het jezelf eigen gemaakt hebt en je zal steeds meer (zelf)vertrouwen gaan voelen.

Meer zelfvertrouwen krijgen is vaak een kwestie van gewoon doen. Het is belangrijk dat je bij jezelf de knop omzet en aan de slag gaat.

Hoe kun je zelfvertrouwen opbouwenStop negatief zijn

Veel mensen hebben last van hun interne criticus. Het is dat stemmetje dat steeds tegen zegt dat je iets niet kunt. Stel je bent verlegen en je hebt jezelf voorgenomen om mensen aan te gaan spreken. Het stemmetje begint dan vaak met allerlei vragen en opmerkingen, zoals:

  • Zullen we dat wel doen?
  • Waarom zou je? Het is goed zo.
  • Dat vind je helemaal niet leuk.
  • Dan kun je toch niet.

Voor het opbouwen van zelfvertrouwen is het heel belangrijk om in de gaten te krijgen, wanneer het stemmetje je wil tegenwerken. Zorg ervoor dat je er bewust van wordt. Op dat moment kun jij je innerlijke criticus tegenspreken.

Je kan je er ook voor zorgen dat de criticus een heel raar stemmetje krijgt. Luister naar je stemmetje en stel je voor dat hij klinkt als Donald Duck of Mickey Mouse. Hierdoor geloof je niet meer direct wat het stemmetje te zeggen heeft. Vaak zul je zelfs in de lach schieten. Het stoppen met negatief zijn is één van de belangrijkste stappen om je zelfvertrouwen op te bouwen.

Accepteer jezelf

Jezelf accepteren zoals je bent is een belangrijke stap naar meer zelfvertrouwen. Je kunt geen zelfvertrouwen opbouwen als je jezelf niet eens accepteert. Geen enkele persoon heeft alleen maar goede eigenschappen. Iedereen heeft ook slechte eigenschappen. Leer deze eigenschappen accepteren. Deze eigenschappen zijn een onderdeel van jou.

Je kunt natuurlijk werken aan je slechte eigenschappen, maar je zal harder groeien als je werkt aan je goede eigenschappen. Door je goede eigenschappen te verbeteren zul je sneller meer zelfvertrouwen krijgen. Het is vaak ook leuker om aan je goede eigenschappen te werken. Samengevat geldt dus: Leer je slechte eigenschappen accepteren en werk aan je goede eigenschappen.

Zelfvertrouwen opbouwen? Doe het gewoon!

Zoek uit wat je wil doen of wil leren en ga het doen. Als je verlegen bent en je wil mensen aanspreken, ga naar de kroeg en spreek iemand aan. De reactie zal zelden negatief zijn. Hoe vaker je het doet hoe makkelijker dat het gaat.

Ben je bang voor een presentatie die je binnenkort moet houden? Bereid je heel goed voor en ga oefenen. Vraag je familie of vrienden om te luisteren en laat ze daarna vragen stellen. Je slaat nu twee vliegen in één klap: je hebt het presenteren geoefend en de presentatie is beter geworden. Je zult merken dat het veel beter gaat.

Je kunt alles leren als je maar actie onderneemt. Dit geldt voor hele kleine dingen, maar ook voor hele grote. Er zijn mensen dokter geworden, dus dit is te leren. Er zijn mensen die astronaut zijn. Die zijn ook niet als astronaut geboren. Ik zeg nu niet dat je dokter of astronaut moet willen worden, maar ik wil aangeven dat alles te leren is. Zo zijn er zijn ook mensen die met iedereen een gesprekje kunnen beginnen. Dat kun jij ook! Ga oefenen! Spreek mensen aan en kijk wat er gebeurd.

Werk aan je houding

Een kenmerk van iemand met veel zelfvertrouwen is een goede houding. Met een goede houding voel je jezelf groter. Je hoeft dus niet veel zelfvertrouwen te hebben om recht te lopen. Het werk namelijk ook andersom. Als je rechtop loopt zullen je hersenen denken dat je je goed voelt en dat je vertrouwen hebt.

Probeer maar eens een tijd met je houding bezig te zijn. Loop rechtop, steek je borst vooruit, kin omhoog en duw je kruin de lucht in. Je zal je na een tijdje beter gaan voelen en het rechtop lopen zal steeds natuurlijker aanvoelen. Een bijkomend voordeel is dat andere mensen zullen denken dat je zelfvertrouwen hebt. Ze zullen je op een andere manier gaan benaderen.

 

Wil je nog sneller zelfvertrouwen opbouwen? Ik kan je dan de cursus Blijvend Zelfvertrouwen van Frank de Moei aanraden.

Twijfel je of je wel de juiste keuzes maakt? Ben je regelmatig onzeker in je werk of privéleven? Maak je je druk wat anderen van je denken? Heb jij last van onzekerheid of verlegenheid?

In deze cursus leer je in 12 weken de juiste inzichten die je een rotsvast zelfvertrouwen verschaffen.

Blijvend Zelvertrouwen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.