Zelfvertrouwen krijgen? 10 tips!

In dit artikel 10 tips waarmee je meer zelfvertrouwen kunt krijgen. Kies er de tips eruit die goed voor je voelen en ga deze proberen. Meer zelfvertrouwen krijgen gaat namelijk niet zonder actie te ondernemen.

zelfvertrouwen krijgen tipsStel reële doelen

Als je zelfverzekerder wil worden, doe je er goed aan om niet te grote doelen te stellen. Als je doelen kiest die erg ver weg liggen, zul je minder snel vooruitgang zien. Je bent dan eerder geneigd om er mee te stoppen, omdat je niet merkt dat je vooruit gaat. Wil je meer zelfvertrouwen krijgen stel je dan kleinere doelen die te realiseren zijn. Je zult je dan vooruit voelen en hierdoor ga je dan ook weer met meer energie de volgende uitdaging aan. Als je kleinere doelen stelt zul je dus sneller vooruit gaan.

 

Maak een taak af

Zorg dat je de taken die op je lijstje staan afmaakt. Als je deze taken te lang laat liggen gaan ze tegen je werken. Je kunt gaan balen van jezelf of je vind je misschien een nietsnut. Je kunt wel raden dat dit niet best is voor het vertrouwen in jezelf. Op het moment dat je een taak af maakt waar je al lang tegenaan hikt, dan krijgt je zelfvertrouwen juist een boost. Zorg er dus voor dat je takenlijst zo kort mogelijk blijft. Begin je nu met een lange lijst? Zorg dan dat je meerdere korte lijstjes maakt. Je hebt dan een goed gevoel bij elk lijstje dat je afgewerkt hebt.

Vier je Successen

Heb je vooruitgang geboekt? Heb je iets gedaan wat je eerder niet durfde? Vier het succes en beloon jezelf. Ga eens naar de winkel en koop nieuwe kleren of een dvd die je al langer wilde hebben. Dit hoeft niet iets groots te zijn. Als je je successen viert geef je jezelf onbewust  de opdracht om meer vooruitgang te boeken.

Focus op je goede eigenschappen

Als je constant op je slechte eigenschappen de focus legt, zul je geen extra zelfvertrouwen krijgen. Iedere keer als je naar je slechte eigenschappen kijkt zul je je slechter voelen. Concentreer je dus op je goede eigenschappen. Als je daarop de nadruk legt zullen je hersenen iedere keer een gevoel krijgen dat ze iets goed doen. Je zal hierdoor zelfverzekerder worden.

Lees boeken

Ga boeken lezen over zelfvertrouwen. Het voordeel van een boek is dat je heel veel informatie bij elkaar hebt. Als je verschillende boeken leest krijg je heel snel heel veel informatie binnen. Door de herhaling zullen je hersenen eerder de informatie opslaan. Je zult op deze manier ook sneller verschillende soort informatie onderscheiden. Hierdoor zul je eerder de informatie oppikken die bij je past.

Hou nu van jezelf

Als je wacht met van jezelf houden tot je perfect bent kun je meestal lang wachten. Misschien wordt je het wel nooit. Als jij niet van jezelf houdt, waarom zal iemand anders dat dan wel doen? Begin dus nu met van jezelf te houden. Dit geeft veel extra positieve energie en het maakt je ook direct gelukkiger.

wees positief

Wees in alles positief naar jezelf. Als je wat nieuws gaat ondernemen wees dan positief en denk dat je het kunt. Praat ook positief over jezelf tegen jezelf en tegen andere mensen. Op het moment dat je merkt dat je negatief over jezelf denkt, draai het dan om of denk aan een goede eigenschap die je bezit. Wil je meer zelfvertrouwen krijgen, wees dan positief!

Bereid je goed voor

Als je iets voor de eerste keer doet, zorg dan dat je goed voorbereid bent. Wanneer je bijvoorbeeld een presentatie moet houden, zorg dan dat je deze goed kent. Indien er zich dan een moeilijk moment voordoet kun je waarschijnlijk sneller de draad weer oppakken. Zorg er ook voor dat je er goed uitziet. Is de presentatie later op de dag kan je misschien zorgen voor toiletartikelen en eventueel reserve kleding. Je zal net een kop koffie over je kleren krijgen op zo’n dag. Weer een zorg minder. Zorg er altijd voor dat je goed verzorgt op pad gaat. Hang een spiegel in de hal, zodat je net voor het weggaan kunt controleren of er niets tussen je tanden zit en dat je kleren en je haar goed zitten.

Laat jezelf horen en zien

Zorg dat andere mensen weten dat je er bent. Als je in een overleg of bijeenkomst zit en je hebt verstand van het onderwerp, blijf dan niet weggedoken zitten. Geef je menig. Je zal zien dat dit je goed doet en als je het vaker doet wordt het ook steeds makkelijker. Mensen gaan zien dat je wat te melden hebt en gaan je ook dingen vragen. Ben je bij bij een presentie of een voorstelling kan je meer zelfvertrouwen krijgen door steeds vooraan te gaan zitten. Je zult uitstralen dat je meer zelfvertrouwen hebt, waardoor mensen je ook zo gaan zien.

Zelfvertrouwen krijgen? Lach meer!

Leer meer lachen! Lach ook als er niets te lachen valt. Je staalt kracht uit als je lacht, omdat je je zaken voor elkaar lijkt te hebben. Kinderen lachen 300 tot 400 keer per dag en lijken vaak geen zorgen te hebben. De gemiddelde volwassen mens lacht nog slechts 10 tot 15 keer per dag. Neem jezelf eens voor om steeds als je door een deur loopt te lachen. Je kunt ook een post-it met een smiley op je monitor plakken als je op kantoor werkt. Door vaker te lachen train je je hersenen om zich goed te voelen. Het is ook praktisch onmogelijk om negatieve gedachten te hebben als je lacht (behalve als je lacht als een boer met kiespijn:-)).

Zo zie je maar dat je heel wat kunt proberen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Ga ermee aan de slag en ervaar een leuker leven. Je zult wel in actie moeten komen, want zelfvertrouwen komt niet vanzelf.

Wil je snel meer zelfvertrouwen krijgen? Kijk dan eens naar de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen van Frank de Moei.

Dit is een effectieve en praktische e-cursus voor meer vertrouwen, kracht en zekerheid.

Hoe zou het zijn om echt in jezelf te geloven? Mis je vertrouwen en geloof in jezelf?

Voor het antwoord op deze vragen, een aantal bonussen en een tijdelijke aanbieding klik hieronder.

Blijvend Zelvertrouwen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.