Stress op het werk

Kom je elke avond zonder energie thuis na het werk? Sta je elke ochtend met tegenzin op, omdat je naar je werk moet? Wellicht heb je last van teveel stress op het werk. Met een teveel aan werkstress moet je oppassen, omdat dit op termijn kan leiden tot een burnout.

Als je een burnout hebt zit je vaak maandenlang thuis en het kan je nog jarenlang achtervolgen. Je zult ervoor moeten zorgen dat je de symptomen van werkstress tijdig herkent. Alleen dan kan je er wat aan doen.

Oorzaken van stress op het werk

Als je merkt dat je last hebt van stress dan is het belangrijk om te achterhalen waar dit vandaan komt. Dit is de eerste stap die je moet zetten om de stress de baas te kunnen blijven. Maak een lijst van dingen die je veel energie kosten. Voorbeelden van stressfactoren kunnen zijn:

stress op het werk

  • Veel vergaderingen die veel tijd kosten.
  • Je kunt geen nee zeggen tegen je baas of collega’s.
  • Je kunt je werkzaamheden niet goed inplannen.
  • Je hebt moeite met het leggen van de juiste prioriteiten.
  • Je hebt werk wat je niet leuk vindt.

Er zijn uiteraard nog veel meer voorbeelden, maar de bovenstaande kunnen je op weg helpen met het maken van jouw lijst. Het is belangrijk dat je hier goed de tijd voor neemt. Het komt maar al te vaak voor dat mensen die stress op het werk ervaren niet de tijd nemen om de stressfactoren te bepalen, waardoor de werkdruk zich alleen maar opbouwt en uiteindelijk leidt tot lichamelijke klachten.

Stressfactoren aanpakken

Als je een aantal stressfactoren gevonden hebt wordt het tijd om er wat aan te gaan doen. In algemene zin kun je een gesprek aangaan met je leidinggevende en je collega’s. Hierin kan je je stressfactoren en werkzaamheden bespreken. Mogelijk komt er in dit gesprek naar voren dat er met werkzaamheden geschoven kan worden of hebben je collega’s nog goede tips. Hieronder volgen wat tips die je kunt doen bij de genoemde voorbeelden.

stress door veel vergaderingen

Als veel vergaderingen één van je stressfactoren is kan je eens kijken of de stress komt door de tijd die overblijft voor je overige werkzaamheden, of dat de stress veroorzaakt wordt door de vergaderingen zelf.

In het eerste geval kun je bekijken of elke vergadering wel noodzakelijk is of dat je de frequentie kunt verlagen. Zijn de vergaderingen noodzakelijk dan wordt het tijd om naar je werkzaamheden te kijken. Kun je wat delegeren of overdragen naar andere collega’s?

In het tweede geval is het wellicht mogelijk om trainingen te volgen die ervoor zorgen dat je minder stress ervaart tijdens vergaderingen.

Stress door geen nee kunnen zeggen

Als je om komt in je werk en je baas legt er steeds meer werkzaamheden bij dan komt er een dag dat je het allemaal niet meer aankunt. Als je iedere keer ja zegt tegen deze werkzaamheden dan is het ook nog eens jou schuld als het niet goed gaat.

Leg aan je baas uit dat je andere werkzaamheden moet laten liggen als je er wat bij krijgt. In dat geval moet jouw baas de keuze maken of hij deze taak bij jou legt of bij een andere collega. Je kunt hem zelfs de vraag stellen welke taak je kunt laten liggen tot een later tijdstip. Je baas is erbij gebaat dat de werkzaamheden goed gebeuren en zal in de meeste gevallen blij zijn als je het aangeeft. Denk in ieder geval wat meer aan jezelf.

Stress door slechte planning

Stress op het werk wordt regelmatig veroorzaakt door een slechte planning. Schrijf elke ochtend op wat je allemaal te doen hebt en streep gaandeweg de dag de taken door die je al hebt voltooid. Je kunt dan iedere keer op het lijstje kijken en zo heb je veel minder kans om wat te vergeten of ergens te laat aan te beginnen. Je kunt hiervoor ook je elektronische (of papieren) agenda gebruiken.

Een extra tip tegen stress op het werk is het goed afsluiten van je dag. Neem aan het einde van je werkdag door wat je allemaal gedaan hebt en schrijf op een stuk papier wat je morgen allemaal moet doen. Je hoeft dit nu niet allemaal in je hoofd op te slaan waardoor je ’s avonds meer kunt ontspannen.

Stress door verkeerd prioriteiten stellen

Je bent met iets bezig en je krijgt een email of een telefoontje. Vaak zie je dan dat mensen het werk waar ze mee bezig waren laten liggen. Ze gaan direct aan de slag gaan met de vraag of het probleem die daar uit voort komt. De vraag die gesteld is krijgt bijna direct een hogere prioriteit. In het ergste geval was de taak waar men mee bezig was veel belangrijker en wordt deze vergeten of wordt er te laat mee verder gegaan. Je kunt de vraag uit de mail uitprinten en op je bureau leggen. Je kunt deze dan afhandelen als je belangrijkere werk gedaan is.

Als je een takenlijst maakt (zie vorige voorbeeld) kan je daarachter zetten welke taak je het belangrijkst is. Je kan dit doen door cijfers achter de taak te zetten. Komt er een nieuwe taak bij dan schrijf je deze op je lijst en geef je deze ook een cijfer. Zo kun je altijd bezig zijn met de belangrijkste taak.

Vind je ideale baan!

Als je stress op het werk ervaart doordat je werk hebt wat je niet leuk vindt, wordt het tijd dat je heel goed na gaat denken. De meeste mensen werken tussen hun 25e en 67e  jaar. Als je acht uur per dag werkt ben je dus 42 jaar lang, een derde van de dag, bezig met iets wat je minder leuk vindt of waar je een hekel aan hebt. Je hebt ook nog acht uur slaap nodig en wellicht dat je ’s avonds ook nog aan je werk denkt. Dit is geen gezonde situatie.

Nu begrijp ik dat je niet zomaar kunt stoppen met werken, omdat je een hypotheek moet betalen en je gezin moet onderhouden. Je kunt echter wel op zoek gaan naar werk dat je leuker vindt. Met een leukere baan heb je veel meer plezier in je leven. Heb je geen idee wat je graag zou willen doen, dan raad ik je de e-cursus Vind je ideale baan aan. In deze cursus ontdek je je passie en talenten ook wordt je, door middel van stap voor stap begeleiding, voorbereid op een overstap naar een andere baan.

Nooit meer zorgen of stress

Ik hoop dat ik je met dit artikel wat handvatten heb kunnen aanreiken, waarmee je op zoek kunt gaan naar de stressfactoren in jouw werk. Uiteraard zijn er nog veel meer voorbeelden te verzinnen. Als je jouw stressfactoren bepaald hebt kun je op de bovenstaande manieren bekijken wat je aan de stressfactor kunt doen. Eventueel kun je dit samen met een familielid of een goede vriend doen. Als je zelf stress ervaart zie je wellicht niet alle mogelijkheden.

Als je snel minder stress of zorgen wilt hebben kan je de e-cursus Nooit meer Zorgen of Stress volgen van Frank de Moei.

In deze cursus leer je om meer ontspannen en positiever in het leven te staan. Je leert de beste manier om zorgen en stress los te laten. In 9 weken zul je informatie, tips en inzichten ontvangen. Ook krijg je oefeningen om alles wat je geleerd hebt direct in de praktijk te brengen. Wil je positiever zijn en lekkerder in je vel zitten?

Nooit meer zorgen of stress

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.