Ben je op zoek naar meer zelfvertrouwen, maar je weet niet waar je moet beginnen? Lees dan dit stappenplan wat mij goed geholpen heeft.
Er is op internet zoveel te vinden over zelfvertrouwen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Toen ik mijn reis naar meer zelfvertrouwen begon liep ik tegen dezelfde muur. Overal vond ik tips en informatie, maar steeds was het veel van hetzelfde. Het is helemaal niet verkeerd om in het begin veel artikelen te lezen, maar op een gegeven ogenblik lees je niet meer veel nieuws. Je leest veel van hetzelfde en je hebt niet meer het gevoel dat je wijzer wordt.
Stap 1: Koers bepalen
Als dat moment daar is is het verstandig om op zoek te gaan naar één of enkele websites die je een goed gevoel geven. Dit is meestal een website waar je vaak op terecht kwam tijdens het zoeken. Je moet vertrouwen voelen in de website. Je gaat dan van deze website de artikelen lezen en de tips die je krijgt in praktijk brengen.
Probeer dit een tijdje vol te houden. Denk niet na een week: het lukt toch niet. Het krijgen van meer zelfvertrouwen heeft tijd nodig. Het is wel belangrijk dat je actief aan de gang gaat met de tips. Met alleen het lezen van artikelen ga je je zelfvertrouwen niet vergroten.
Ikzelf zat voor dat ik me ging ontwikkelen lekker in mijn comfort zone. Ik had een hobby gemaakt van op de bank liggen, waardoor ik nergens heen hoefde en toch relatief gelukkig was. Plots had ik een helder moment. Ik ben gaan zoeken en gaan lezen. Op een bepaald moment had ik voor mezelf een website gevonden en begon wat tips te proberen.
Stap 2: gewoon beginnen
Ik begon heel klein met dingen die ik thuis kon doen, zoals het opzeggen van affirmaties. Affirmaties zijn positieve zinnetjes die je tegen jezelf zegt. Ik had dus voor mezelf besloten dat ik positiever moest gaan denken. Mijn innerlijke ik moest aangepakt worden. Je innerlijk ik is het stemmetje dat bij elke uitdaging zegt: “Zou je dat wel kunnen?” Of erger nog, “Dat kan je toch niet.” Het werd tijd om om van mijn innerlijke ik een coach te maken in plaats van een doemdenker. Het stemmetje moet bij een uitdaging zeggen: “Je kan het!” of “We gaan het gewoon proberen.”
Positieve affirmaties zeg je hardop tegen jezelf. Ik deed het meestal in de ochtend voor de spiegel of als ik alleen in de auto zat. Spreek ze uit tijdens een ritueel wat je elke dag doet. Je zult merken dat je het dan minder vaak vergeet. Als je de positieve affirmaties een tijdlang blijft opzeggen, dan ga je ze zelf geloven. Je innerlijke ik zal gaan denken dat je het zo slecht nog niet voor elkaar hebt.
Ik moet zeggen dat het een fijn gevoel is, als je voor de eerste keer denk: “Hé ik heb gelijk!” Dit zorgde meteen voor een boost van mijn zelfvertrouwen. Ik moet er wel eerlijk bij vermelden dat ik, voordat ik het probeerde verwacht had dat het flauwekul zou zijn. Ook dacht ik er gelijk aan wat andere mensen ervan zouden vinden. Gelukkig heb ik het toch gedaan. Probeer het gewoon als niemand in de buurt is en je zal merken dat het echt helpt.
Een aantal voorbeelden van positieve affirmaties zijn:
- Ik mag er zijn.
- Ik accepteer mezelf zoals ik ben.
- Alles wat ik doe is een succes.
- Elke dag gaat het beter en beter.
- Ik ben trots op wat ik heb bereikt.
Stap 3: Naar buiten voor meer zelfvertrouwen
Het werd tijd om een stap verder te gaan. Ik had al mijn hele leven moeite met contacten leggen met andere mensen. Ik had wel veel vrienden en kende veel mensen, maar het aanspreken van mensen viel me zwaar. Ik maakte me er op een gegeven moment, maar vanaf met het argument dat ik genoeg mensen kende. Ik had via mijn zoektocht regelmatig de volgende tip gekregen: “Je wordt beter in iets wat je niet durft, door het gewoon te doen.” Dit is waarschijnlijk de ergste tip die je kunt krijgen. Je durft iets niet en je moet juist dat gaan doen. Ook hiervan kan ik alleen zeggen dat het echt werkt en waarschijnlijk de enige manier is om het probleem aan te pakken.
Ik had me dus voorgenomen om mensen aan te gaan spreken om over mijn angst heen te komen. Het begon met “hallo” en “goedendag” zeggen tegen onbekende mensen. Ik begon te merken dat het steeds makkelijker werd. Daarna begon ik in een winkel te vragen waar bepaalde producten lagen. Voorheen bleef ik net zolang zoeken tot ik ze had, of ging zonder het product naar huis. Dit was veel eenvoudiger dan ik dacht. Ik had me al die jaren veel tijd kunnen besparen.
De volgende stap was het aanspreken van mensen in een kroeg of andere gelegenheid waar veel mensen komen. Dit viel me in het begin wat tegen. Ik nam mezelf toen voor om per avond met 5 mensen een gesprekje te beginnen. Wat vooral werkte was het supergevoel als je je doel gehaald had. Je merkt na een tijd gewoon dat praktisch alle reacties die je krijgt positief zijn. Probeer je doelen steeds uit te breiden en moeilijker te maken. voorbeelden hiervan zijn: een gesprekje in het Engels beginnen of een vergadering voorzitten.
Stap 4: De puntjes op de i
Als je een aantal tips hebt geprobeerd, krijg je door dat sommige tips echt werken. Het is nu tijd om een stap verder te gaan. Je kunt gaan beginnen met het lezen van boeken, het volgen van cursussen en het meedoen aan workshops. Voordat ik aan mijn zoektocht naar meer zelfvertrouwen begon was ik erg sceptisch wat betreft cursussen. Je weet immers nooit zeker of het werkt en het kost toch (veel) geld. Als je zelf gemerkt hebt dat je inderdaad je zelfvertrouwen kunt vergroten ben je eerder geneigd om een cursus te volgen. Je staat er ook meer open voor, zodat je ook veel meer resultaten zult halen.
Kan je niet met punt twee en drie verder gaan om meer zelfvertrouwen te krijgen?
Natuurlijk kan dit. Je kan het sowieso doen zolang je merkt dat je vooruit gaat. Ik heb alleen gemerkt dat je door het lezen van boeken en het volgen van cursussen veel sneller vooruit gaat. Je hebt veel informatie bij elkaar en zeker bij een cursus verplicht je jezelf min of meer om actie te ondernemen.
Samenvatting
Je kan zelf veel doen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Het is alleen soms moeilijk om op gang te komen. De hoeveelheid informatie op internet kan soms overweldigend zijn. Het beste is dus om een website te vinden die je vertrouwt. Begin daarna klein.
Dit kan gewoon thuis zijn of als je ergens alleen bent. Als je merkt dat het lukt om je zelfvertrouwen een klein beetje te vergroten kan je verder gaan. Je gaat je steeds wat moeilijkere doelen stellen en het zal steeds leuker zijn als het weer gelukt is.
Hierna ben je klaar om verder te gaan met cursussen volgen of boeken te lezen. Dit laatste is natuurlijk niet noodzakelijk, maar kan het krijgen van zelfvertrouwen wel aanmerkelijk versnellen. De beste tip is natuurlijk: gewoon beginnen.
De voorbeelden die bij stap twee en drie genoemd zijn, waren mijn eigen ervaringen. Je bent natuurlijk vrij om met andere tips aan de slag te gaan als die je beter liggen.
Een boek waar ik veel aan heb gehad is: Vergroot je zelfvertrouwen van Sigrid Engelbrecht. Het boek beschrijft een 7 stappenplan naar een positief zelfbeeld.
Ben je bij stap 4 en je wil een cursus volgen dan kan ik je de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen aanraden. Als je op de link klikt kom je op de pagina van de cursus met daarop een schat aan informatie, ervaringen van gebruikers en veel gestelde vragen.