Leren loslaten?

Dit artikel gaat over het leren loslaten van negatieve gedachten. Veel mensen zijn een groot deel van de dag aan het piekeren. Daardoor zit je hoofd vaak vol met veelal negatieve gedachten. Door dit stuk te lezen zal niet ineens al je piekeren verleden tijd zijn, maar ik hoop een paar handvatten aan te kunnen reiken waarmee je aan de slag kunt om het piekeren te verminderen.

Als je last hebt van piekeren en dit is het eerste stuk dat je leest, dan kunnen sommige tips nogal simpel overkomen. Je kunt dan twijfelen aan de juistheid van de tips, omdat je denkt dat het niet zo eenvoudig kan zijn. Ik wil je daarom vragen de tips gewoon te proberen. Ook is het verstandig om je wat verder te verdiepen in het onderwerp.

Piekeren? Wat is het?

Het verschil tussen piekeren en nadenken is dat je bij piekeren je gedachten continue blijft herhalen. Het is uiteraard niet erg om over iets na te denken of je goed voor te bereiden, maar als je de gedachten niet meer kunt stoppen wordt het een probleem. Piekeren gebeurt vaak net voor je gaat slapen. Het is dan stil en de gedachten schieten naar binnen. Je verliest op deze manier een hoop energie. Enerzijds omdat je minder slaapt en anderzijds omdat je constant (vaak) negatieve gedachten in je hoofd hebt.

Onderzoek naar Piekeren

Onderzoeken hebben laten zien dat mensen 40% van de tijd piekeren over dingen die nooit gaan gebeuren. De volgende 30% van de tijd wordt er gepiekerd over dingen uit het verleden. Nog 22% gaan naar dingen die de moeite niet waard zijn en 4% gaan over zaken waar je niets aan kunt doen. Dit is bij elkaar 96%! Er blijf dus maar 4% over voor zaken waar we iets aan kunnen doen. Kun je nagaan hoeveel opbrengst je hebt van een nacht piekeren… bijna niks dus. Je kunt nu wel bedenken dat het de moeite waard is om deze gedachten te leren loslaten.

Piekeren signaleren

In het begin dat je piekert, zul je constant met je gedachten bezig zijn. Je hebt dan nog niet in de gaten dat je aan het piekeren bent. Op een bepaald moment zul je je slechter gaan voelen doordat je minder en slechter slaapt. Ook de constante stroom negatieve gedachten kunnen je behoorlijk dwars gaan zitten. Je kunt er echter pas wat aan doen als je in de gaten hebt dat je piekert. Op het moment dat je het piekeren gesignaleerd hebt, kan je gaan zoeken naar oplossingen. Wellicht heb je deze stap bereikt en ben je daardoor op deze pagina terecht gekomen.

leren loslatenLeren loslaten van je gedachten

Je hebt eerder gelezen dat je slechts een zeer beperkt deel van de tijd die je aan piekeren besteed “nuttig’ besteed. Het zou dus beter zijn om heel kort of helemaal niet te piekeren. Ik zal je nu vertellen wat mij heel goed geholpen heeft om gedachten te leren loslaten. Het is niet zo dat ik nu niet meer pieker, maar ik pieker veel korter over hetzelfde onderwerp. Ook ben ik vrij snel van mijn negatieve gedachten af.

Op het moment dat ik signaleer dat ik weer ergens over pieker laat ik in mijn gedachte een bel rinkelen. Dit klinkt raar, maar is uiterst effectief. Op het moment dat de bel rinkelt ga ik heel overdreven aan iets anders denken. Hiervoor zeg ik vaak tegen mezelf: “STOP! Niet meer aan denken!” Het onderwerp waarover ik dreigde te gaan piekeren verdwijnt dan naar de achtergrond. Ik heb ook weleens gelezen dat het helpt om te gaan zingen op het moment dat je voelt dat je piekert. Het duurde bij mij even voordat ik vrijwel direct doorhad dat ik begon met piekeren. Toen ik dat eenmaal door had, liet ik de denkbeeldige bel rinkelen en was het mijn keuze om direct aan iets anders te denken.

Loslaten is niet eenvoudig

Ik besef dat leren loslaten niet voor iedereen even eenvoudig zal zijn. Er zijn onderwerpen en problemen die wat moeilijker naar de achtergrond te verdrijven zijn, maar besef dat je zelf kunt beslissen of je aan iets wil denken. Stel jezelf de vraag als je op bed ligt: Kan ik het probleem nu oplossen? Als het antwoord ja is, los het dan direct op. Als het antwoord nee is kan je beter de gedachten loslaten en proberen goed te slapen. Hierdoor ben je de volgende dag fitter en wellicht in staat om je probleem te verhelpen.

Tips tegen piekeren

De bovenstaande tip werkt voor mij het beste, maar mocht dat niet direct helpen dan volgt hier nog aantal tips die je nog kunt proberen om piekeren te verminderen:

  • Probeer een bepaalde tijd (bv een week of een maand) je piekergedachten bij te houden en kijk eens hoeveel er werkelijk uitkomen.
  • Ga wat vaker sporten, zoals hardlopen of fietsen! Op het moment dat je sport wordt er endorfine aangemaakt. Dit geeft een gelukkig gevoel.
  • Probeer piekeren te structureren. Geef jezelf elke dag op ongeveer dezelfde tijd, 10 minuten om te piekeren. Zet ook echt een wekker! elke keer dat je daarna dreigt te gaan piekeren, schuif je de gedachte voor je uit naar het volgende piekermoment.
  • Tel je zegeningen! Bedenkt elke dag 3 of 5 dingen waar je tevreden over bent. Als je je gevoel voor eigenwaarde vergroot zal je minder snel gaan piekeren.

Ik hoop dat je wat aan het artikel gehad hebt en dat je met de tips aan de slag gaat. Mocht je behoeft hebben aan meer tips én de hulp van een coach, dan kan ik je de e-cursus Nooit meer Zorgen of Stress van Frank de Moei aanraden. Frank is een professionele coach en trainer met diploma’s in Life-Coaching en Positieve Psychologie (ook wel Gelukskunde genoemd). In deze cursus ontdek je de beste manier om zorgen en stress los te laten. Het is praktisch, eenvoudig en effectief. Kijk op de pagina van de cursus voor de huidige aanbieding en een paar extra’s.

Nooit meer zorgen of stress

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.