Laag Zelfbeeld: wat kun je eraan doen?

Als je op deze pagina terecht gekomen bent is het goed mogelijk dat je een laag zelfbeeld hebt. Dit kan komen doordat je je uiterlijke of lichamelijke kenmerken niet accepteert of doordat je karaktereigenschappen van jezelf niet oké vindt. Als dit te ver gaat ga je je onzeker en minderwaardig voelen. Je kunt gaat twijfelen en denken dat je niet goed genoeg bent.

Oorzaken van een laag zelfbeeld

De oorzaken van een laag zelfbeeld liggen meestal in je kinderjaren. Misschien hebben je ouders je altijd verteld dat je het niet goed deed, of had je ‘vrienden’, welke zeiden dat je niks waard was. Hoe jonger je was hoe meer het in je brein is blijven hangen.

Wanneer je tegen een volwassene met veel zelfvertrouwen zegt dat hij niets kan, zal hij je aankijken en verder gaan met waar hij mee bezig was. Het zal hem weinig doen. Als jij een laag zelfbeeld hebt en ze zeggen het tegen jou, dan zal je dat wel veel doen. Je zal waarschijnlijk denken: “Zie je wel, ik wist wel dat ik er niets van bak”, of iets dergelijks.

Na je kinderjaren kunnen negatieve gebeurtenissen je zelfvertrouwen verder aantasten. Positieve gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat het beter wordt.

Negatieve overtuigingen ombuigen

Er is wat te doen aan een laag zelfbeeld, maar dat gaat zeker niet snel of vanzelf. Je kunt kleine stapjes nemen om steeds meer van jezelf te gaan houden. Als je dat lukt zal je gevoel voor eigenwaarde langzaam weer stijgen.

Je moet af van je overtuigingen die het lage zelfbeeld in stand houden. Hieronder staan een aantal voorbeelden van overtuigingen die je kunt hebben:

 • Ik doe er niet toe.
 • Er is iets mis met mij.
 • Er komt niets van me terecht.
 • Ik ben niets waard.
 • Ik ben te lelijk.
 • Ik ben niet slim genoeg.
 • Ik kan het nooit goed doen.
 • Ik kan er niets van.

Je zult van jezelf moeten weten van jouw negatieve overtuigingen zijn. Pas daarna kun je deze aanpakken. Kies de overtuiging uit die het slechtst voelt en denk er over na hoeveel energie en tijd het je kost om deze overtuiging in stand te houden. Als je je hier bewust van bent, zul je eerder geneigd zijn deze overtuiging los te laten.

Verzin nu een overtuiging die precies het tegenovergestelde is. Je moet, als je aan deze nieuwe overtuiging denkt, een fijn gevoel krijgen. Als dit niet het geval is blijf je nieuwe overtuiging dan aanpassen tot het wel het geval is. Schrijf deze nieuwe overtuiging op en zorg dat je hem vaak tegenkomt. Plak hem op je spiegel of hang hem aan je monitor. Ga nu verder met de volgende negatieve overtuiging.

Je kunt deze overtuigingen ook ombuigen met behulp van boeken of met hulp van een personal coach.

Verzorg jezelf goed

Als je moeite hebt met lichamelijke of uiterlijke kenmerken dan is het meest rigoureuze wat je kan doen naar de plastisch chirurg. Dit helpt echter bijna nooit, omdat het met name je gedachten zijn die je de meeste last verzorgen. Je gedachten zal een plastisch chirurg niet veranderen.

Je kunt jezelf wel helpen door jezelf goed te verzorgen.

 • verzorg je tanden goed, voor een stralende lach.
 • Laat je eens een nieuw kapsel aanmeten als je nu niet tevreden bent.
 • Zorg voor een goede huidverzorging, zodat je daar niet meer aan hoeft te twijfelen.
 • Ben je te zwaar? raadpleeg een diëtist en een personal coach (of zoek informatie hierover op het internet).
 • Kleding: Zorg voor goed passende kleding die lekker zit.
 • Laat je eens voorlichten over cosmetica als je hier moeite mee hebt.

Pak ook hier eerst de punten aan die je het meeste last opleveren.

Als je je slechter voelt door alle mooie mensen op tv of op internet, dan kun je een googelen naar ‘sterren zonder make up’.

Als je bovenstaande punten waar nodig aanpakt, hoef je je hier geen zorgen meer over te maken. Je kunt iets zorgelozer door het leven en je hebt meer tijd om andere overtuigingen die je een laag zelfbeeld opleveren, aan te pakken. Je zult je langzaam maar zeker gelukkiger gaan voelen.

Blijvend zelfvertrouwen!

Wil je direct door een coach geholpen worden raad ik je de online cursus Blijvend Zelfvertrouwen van Frank de Moei aan.

Met deze cursus leer je in 12 weken hoe je een nieuw blijvend zelfvertrouwen kunt creëren. Dus pak nu je lage zelfbeeld aan en voel het verschil.

Een korte reactie: “Het bedrag dubbel en dwars waard!”
Bedankt voor alle duidelijke eyeopeners die ik van je krijg. Het is het bedrag dubbel en dwars waard! Het heeft me vanaf de eerste e-mail al geholpen. Ik sta voor m’n gevoel steviger in m’n schoenen en hecht minder waarde aan wat anderen van mij denken. Het werkt! Ik zie de volgende mails graag tegemoet!

Blijvend Zelvertrouwen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.