Hoe word ik gelukkig?

Hoe word ik gelukkigIn dit artikel ‘hoe word ik gelukkig?’ zullen een aantal inzichten en activiteiten die het geluk kunnen bevorderen besproken worden uit het boek De maakbaarheid van het geluk van Sonja Lyubomirsky. Deze schrijfster heeft veel onderzoek gedaan naar geluk. Ze geeft aan dat geluk voor 50% genetisch is bepaald. De andere helft wordt hieronder gedeeld.

De maakbaarheid van het geluk

Stel je voelt je ongelukkig doordat je een wens hebt welke misschien in de toekomst vervult gaat worden. Een voorbeeld kan zijn: Ik ben pas gelukkig als we in een nieuw huis wonen. Weet je dan zeker dat je gelukkig bent als het huis er is? Waarschijnlijk ben je een tijdje gelukkig totdat je gaat denken aan een nieuwe auto, een vakantie of een nog groter huis.

Je houdt je dus constant voor dat je pas gelukkig bent als er over een tijdje wat goeds gebeurd. In feite ben je dus nooit gelukkig of soms kort. In het boek De maakbaarheid van het geluk legt de schrijfster wetenschappelijk onderbouwd uit dat slechts 10% van het geluk bepaald wordt door gunstige of ongunstige omstandigheden. 

Zoals eerder genoemd is 50% van je geluksniveau genetisch bepaald. Hieronder volgen de manieren die in het boek staan om de overige 40% te behalen

Maar hoe word ik gelukkig dan?

Op de vraag hoe word ik gelukkig geeft de schrijfster in De maakbaarheid van het geluk antwoord met 12 geluksactiviteiten. Deze geluksactiviteiten gaan ervoor zorgen dat je geluk kunt oefenen. De geluksactiviteiten werken niet allemaal voor iedereen. Haal er de activiteiten uit die jou het meest aanspreken. Hieronder worden ze kort besproken. In het boek worden ze uiteraard veel duidelijker uitgelegd.

Dankbaarheid tonen

Vaak zijn we blij met een gebeurtenis of iets moois dat we hebben gekregen, maar naar verloop van tijd wordt dit weer minder en gaan we over tot de orde van de dag. Hierna komt weer een gebeurtenis waar we blij van worden en na een tijdje is het geluksgevoel weer verdwenen. Hierna weer een gebeurtenis… enzovoort.

Dankbaarheid kan er voor zorgen dat dit patroon doorbroken wordt. Je kunt dankbaarheid op verschillende manieren uiten. Je kan dit in stilte doen, op papier zetten of met andere mensen bespreken. Op deze manier ben je vaker en langer met de gebeurtenis bezig en ervaar je langer een geluksgevoel.

Wees optimistisch

Terwijl dankbaarheid voorkomt uit iets wat we al ervaren hebben, heeft optimisme te maken met dingen die we nog willen bereiken. Als je optimistisch bent neem je aan dat het de moeite waard is wat er gaat gebeuren. Hierdoor geeft optimisme niet alleen een fijn gevoel maar ook veel energie.

Niet tobben of vergelijken

Door te tobben of te piekeren krijg je vaak een pessimistische kijk op het leven. Je maakt het jezelf onnodig moeilijk. Een groot deel van waar je over tobt gebeurd namelijk nooit. Ook vergelijken mensen zich vaak met anderen. Dit zijn meestal mensen waar men tegenop kijkt. Je maakt jezelf op deze manier ongelukkig. Stop dus met tobben en vergelijken!

Wees vriendelijk

Onderzoek heeft uitgewezen dat vriendelijkheid niet alleen goed is voor de ontvanger maar ook van de gever. Als je de ochtend al begint met een vrolijk goedemorgen tegen de buurman, dan begint je dag een stuk prettiger.

Koester sociale relaties

Hieronder wat tips die voor de meeste sociale relaties gelden:

  • Maak tijd vrij voor elkaar
  • Druk je bewondering, genegenheid en waardering uit.
  • Profiteer van elkaars geluk.
  • Beheers conflicten.
  • Deel je innerlijk.

Leer omgaan met tegenspoed

Bij grote tegenspoed is het in eerste instantie vaak een kwestie van doorstaan. Hierna kan je aan je herstel gaan werken. Je kunt proberen om tegenspoed van je af te schrijven. Je kan ook de goede dingen uit een gebeurtenis proberen te halen door er met anderen over te praten of er goed over na te denken.

leren te vergeven

Een quote uit het boek is:

‘Je hebt iemand vergeven wanneer je merkt dat je anders bent gaan denken. Je wens om de die persoon te beschadigen is afgenomen en je wens om goed te doen of de relatie te verbeteren is toegenomen.’

Er zijn 4 punten richting vergeving:

1. Zie in dat je zelf ook vergeven bent.
2. Zoek vergeving voor jezelf.
3. Maak je een voorstelling van vergeving.
4. Schrijf een vergevingsbrief.

Lukt het je niet om te vergeven ga dan verder en laat het rusten.

Versterk flow-ervaringen

Flow is een toestand waarin je intens verdiept bent in hetgeen je mee bezig bent. Je vergeet niet alleen de tijd, maar verliest ook tijdelijk het gevoel van jezelf zijn. Je bent dus ook even al je zorgen kwijt! We kunnen flow ervaren in bijna alles wat we doen.

Geniet van het leven

Als je intens kan genieten ben je volgens onderzoek gelukkiger dan iemand die dit niet kan. Ook heb je vaak meer zelfvertrouwen, ben je minder wanhopig en meer tevreden.

Zet je in voor je doelen.

Het toewerken naar een doel is belangrijker voor je welzijn dan het bereiken van het doel zelf. Zorg ervoor dat het doel echt bij jou hoort en je zal zien dat je erg blij kunt zijn met elk klein stapje richting je doel. Zorg ervoor dat je haalbare stapjes neemt en dat het doel je motiveert.

Praktiseer geloof of spiritualiteit

Het geeft je leven een doel en je leven heeft betekenis. Uit onderzoek is gebleken dat geloof en spiritualiteit bijdragen aan het geluk. Religie kan mensen gelukkiger maken door de sociale steun tussen leden van een geloofsgemeenschap. Ook zingeving en de verstandige en gezonde leefregels die veel religies hanteren kunnen je gelukkiger maken.

Zorg voor je lichaam

Men heeft onderzocht dat je gelukkiger wordt van mediteren en van lichaamsbeweging. Door te mediteren nemen positieve gevoelens toe en stress en angstige momenten nemen af. Bij lichaamsbeweging wordt er door je hersenen de stof endorfine aangemaakt. Deze stof wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Bij beide is snel een gunstig resultaat te verwachten. Ook door te doen alsof je gelukkig bent maakt je jezelf gelukkiger. Als je met je lichaam een emotie uitdrukt, ga je je ook zo voelen.

Met deze 12 geluksactiviteiten zou je een antwoord kunnen hebben op de vraag: Hoe word ik gelukkig? Kies dus een aantal punten uit die je aanspreken en voer deze voor jezelf uit. Hiermee train je je geluksniveau.

Veel meer informatie en de wetenschappelijke uitleg staat in het boek De maakbaarheid van het geluk van Sonja Lyubomirsky.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.