Geloof in jezelf

Geloof in jezelf is het belangrijkst wat er is. Als jij al niet gelooft in jezelf, wie zal er dan in jou geloven? Als je in jezelf gelooft straal je dat uit. Andere mensen zullen je anders gaan benaderen en na verloop van tijd ga jij ook anders met andere mensen om.

Geloof in jezelf - Marilyn Monroe

 

“Always, always, always believe in yourself. Because if you don’t, who will?”  – Marilyn Monroe

 

Sommige mensen hebben veel zelfvertrouwen op één bepaald vlak. Als je bijvoorbeeld goed kunt koken kun je daar heel zelfverzekerd over zijn. Ze missen echter het geloof in zichzelf op allerlei andere vlakken. Dat is zonde want je kan veel meer dingen goed. Als je maar een beetje in jezelf zou geloven.

Gewoon proberen, gewoon doen

Gewoon doen? Het is helaas echt waar. Dit is de beste tip voor meer geloof in jezelf. Iets waar je moeite mee hebt kun je leren. Elke keer dat je het probeert gaat het beter. Elke keer ga je meer in jezelf geloven. Ik zal een voorbeeld geven. Bijna iedereen is zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek. Dat is normaal. Het is echter een groot verschil of je je eerste sollicitatiegesprek hebt of je vijfde gesprek. Bij het vijfde gesprek heb je een veel beter verhaal (als er tenminste niet steeds een paar jaar tussen zit), kun je het beter brengen en heb je meer geloof in jezelf. Je zult dit uitstralen en zo meer kans op de baan hebben.

Zorg voor een goede voorbereiding

Als je te weinig geloof in jezelf hebt en je hebt een sollicitatiegesprek dan zul je je erg goed voor moeten bereiden. Als je erg zenuwachtig bent en je hebt je niet voorbereid, dan kan het voorkomen dat je dicht slaat bij een moeilijke vraag. Indien je je goed voorbereid hebt zitten de dingen die je wilt zeggen wat verser in je hoofd. Indien er dan een moeilijke vraag komt heb je meer kans dat hetgeen je wil zeggen sneller in je op komt. Ook zaken rondom het gesprek kan je voorbereiden, zoals de routebeschrijving uitprinten en je kleren tijdig klaarleggen. Je hoeft er dan niet de dag zelf nog aan te denken.

Geloof in jezelf? Bewijs het!

Als je het bijvoorbeeld moeilijk vindt om iemand aan te spreken, zul je dat heel weinig doen. Op die manier gaat het nooit makkelijker worden. Hiervoor heb je dus ook tip 1 (gewoon doen) nodig. Ga naar een supermarkt een vraag waar een bepaald product ligt. Deze mensen zijn gewend om deze vragen te krijgen en je zal dus bijna altijd een positieve of neutrale reactie krijgen. Blijf dit de komende dagen doen bij verschillende winkels, totdat dit niet meer moeilijk is. Je hebt nu een kleine horde overwonnen.

Het is belangrijk om met kleine stappen te beginnen, omdat je dan langer vooruitgang blijft zien. Als je vooruitgang ziet zul je merken dat je het inderdaad kunt leren. Het geloof in jezelf zal groeien. Ga naar de volgende stap als je er klaar voor bent. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld op straat aan iemand de weg naar het station vragen.

Accepteer jezelf

Je bent goed zoals je bent! Je bent echt niet de enige die aan zichzelf twijfelt. Iedereen heeft wel iets aan zichzelf waaraan hij twijfelt. Zo lang je blijft twijfelen ben je niet echt blij met jezelf. Zorg dus dat je tevreden over jezelf wordt. Dat geeft veel meer innerlijk rust en geluk. Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent.

Voor snel meer geloof in jezelf kan je ook een online cursus volgen. Ik raad je de e-cursus Blijvend Zelfvertrouwen aan van Frank de Moei. Tijdens deze cursus creëer je een rotsvast blijvend zelfvertrouwen in 12 weken. Je zult je echt de moeite waard voelen.

Een korte reactie: “Het bedrag dubbel en dwars waard!”
Bedankt voor alle duidelijke eyeopeners die ik van je krijg. Het is het bedrag dubbel en dwars waard! Het heeft me vanaf de eerste e-mail al geholpen. Ik sta voor m’n gevoel steviger in m’n schoenen en hecht minder waarde aan wat anderen van mij denken. Het werkt! Ik zie de volgende mails graag tegemoet!
(Meer reacties lees je op deze pagina)

Blijvend Zelvertrouwen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.